Reconstructing the Villa of Serenus at Amheida

Reading January 14. 2019

The article below differs somewhat from our usual Reading entries in that we are not presenting the conventional (digital) epigraphic method of one of the missions documenting ancient Egyptian monuments. Instead, we decided to show the unusual epigraphic effort that resulted in the reconstruction of the painted decoration of a now reburied fourth century villa at Amheida, in the Dakhleh Oasis. 

Reconstructed scenes in the Villa of Serenus at Amheida in its north-west corner. Photograph by Christopher Kleihege. 

Project description

In 1979, while surveying the late antique city of Amheida, a team of the Dakhleh Oasis Project discovered the upper part of lavishly decorated walls of what turned out to be a fourth century ‘villa’ occupied by a family of high social status. The main building, including the decorated rooms, was subsequently excavated in 2004 and 2007 by a team from Columbia University, directed by Roger S. Bagnall (it is now a project of New York University). 

As both the paintings in situ and the collected fragments were extremely fragile, the team decided to refill the building with sand – after extensive documentation – and build a full-size reconstruction of the main house, including its painted decoration.

Decorative program

“Because this unique Villa would be destroyed by being exposed to the public, the plan was made to build a full size reconstruction of the main house. In order to recreate the full splendor of this building the decision was taken to reconstruct the painted decoration as well. The Villa was built by Nicholas Warner and finished in 2009, next to the site of Amheida. By the beginning of this year the decoration team moved in and started with two of the main rooms, the ‘Green Room’ and the ‘Red Room’. The decoration consists mainly of geometrical patterns, including hundreds of circles, heartshaped petals and tens of thousands of dots. The most beautiful part is the border in the Green Room, a wavy band with birds, grapes and flowers (fig. 15).”

“The biggest room, the Domed Room, was completely decorated from floor to the highest point in the dome. Similar to the ‘Red’ and the ‘Green’ Room there are geometrical ‘wallpapers’ all around, composed not from one but many different and stunning patterns. While the wallpapers are still in situ and could be copied without problems the dome collapsed in antiquity and it took a lot of work and patience to reconstruct the dome decoration from the thousands of fragments.”

Documentation method

“The techniques and methods used were similar to the methods of the original artists, using gridlines and compasses for constructing the patterns. The used colours are modern acrylics, the best quality available (‘Golden Acrylics’).”

Recreating the dome (Dorothea Schulz, Martin Hense):

Reconstructing the Villa of Serenus at Amheida
Reconstructing the Villa of Serenus at Amheida

1. Tamer applying gesso to the plaster.

Reconstructing the Villa of Serenus at Amheida
Reconstructing the Villa of Serenus at Amheida

2. Setting up the grid with a chalk line - a piece of string, dripped in red colour. It has to be ‘fixed’ on two points, then let it snap. The result will be a red line.

Reconstructing the Villa of Serenus at Amheida
Reconstructing the Villa of Serenus at Amheida

3. The grid for the feather pattern with sketched feathers.

Reconstructing the Villa of Serenus at Amheida
Reconstructing the Villa of Serenus at Amheida

4. Painting the feathers

Reconstructing the Villa of Serenus at Amheida
Reconstructing the Villa of Serenus at Amheida

5. Tamer painting the first layer of colours for the 'coffering'.

Reconstructing the Villa of Serenus at Amheida
Reconstructing the Villa of Serenus at Amheida

6. ...while Dorothea is finishing the feathers... in the meantime the 'coffering' is taking shape as well.

Reconstructing the Villa of Serenus at Amheida
Reconstructing the Villa of Serenus at Amheida

7. The finished patterns.

“The dome is divided into two areas, the upper ‘inner’ circle, which is decorated with a lively feather pattern and the lower ‘outer’ circle, which is decorated with an intricate geometrical pattern. This pattern, the so-called ‘coffering’, is constructed with lozenge-stars, hexagons and squares. 

The hexagons were decorated with floral motives in the centre, apparently in two different colour settings (of both there survived sufficient fragments to reconstruct them). Some of the ‘diamonds’ appear to be decorated as well… and one fragment clearly shows grapes. The rectangles seem to have had a variety of decoration but they are far too fragmentary and too faded to make a faithful copy. Leaving them empty was not an option; thus most of the decoration in the reconstruction is based on motives from the geometrical patterns in the ‘wallpapers’. 

Since the plaster of the dome was pretty rough, the painters had to start with smoothing the surface with sandpaper. The next step to prepare the plaster was applying a layer of gesso.
Then Tamer and Dorothea could set up the grid, starting with dividing the dome into circles. To their utter delight the ‘chalk line’ method even works on a slightly curved surface. The next step in decorating the dome was actually adding some colours, starting with the feather pattern. It turned out that the best way to paint the feathers was the original way: starting with the lighter colour and then adding the dark side of the feather.

On the original fragments it can be clearly observed that the darker colours are lying on top of the lighter colours. While still working on the feathers the painters already made a grid for the ‘coffering’ pattern, constructed the elements (hexagons, lozenges, et cetera) and started filling in the colours. 

One of the great aspects of reconstructing the decoration right through all the phases is, that it helps to understand the structure of these intricate patterns.
While working on the patterns Dorothea had to go back to the originals again and again to verify not only the colours but every single step. For a faithful recreation the full understanding of the original is of utmost importance.”

Painting the figurative scenes of the Domed Room:

“As tested in previous seasons, the best and most reliable way to transfer the scenes to the walls of the reconstructed Villa was to project the original photographs onto the wall with a projector. 

Since the original walls have deteriorated, shifted, and cracked over the course of time, the pictures had to be straightened out and ‘restored’ (closing cracks, shifting parts of the walls back in position, etc.) before they could be projected. The photographs that worked best for projection were the ones taken in 2006 for photogrammetry, because they provided a scale, were taken as frontally as possible, and were much less distorted than other photographs. The restored versions of the pictures were then projected on the walls and carefully traced with pencil while constantly checking different versions (1979, 2004, 2006) and details using the iPad.”

The reference documentation (high resolution photographs) for the reconstruction was stored on an iPad Air with retina display.

“Since the tracings with pencil were quite faint and would have become invisible after only one layer of paint, the next step was to paint the sketches in red. Similar red sketches might have been the first step of the original paintings, since I noticed underlying red lines on more than one figure… After all the sketches were bright and red on the walls I could start to apply the colours.

A short note on the colours: the paintings in the original villa might be faded, and some pigments even might have lost their original hue altogether. Green for instance has a habit of changing into a greyish tint. Since it would make little sense to me to reconstruct these magnificent paintings to their former glory using the faded shades, I had to reconstruct the colours as well. The yellow and red ochres (including shades of pink) proved to be quite stable, and I could recreate them by comparing my acrylic colours to original fragments from the figurative scenes. The green I used is mostly based on the still quite green wings of the Putti, which are in fragments stored at the dighouse. The palette of colours used is not that extensive but was extremely well used by the skilful painters of the original Villa. 

While working on sketches for the figurative scenes I noticed that the best result, which resembles the originals as closely as possible, could be obtained by working in layers. That means that the foundation for a figure is the darkest shade of the desired colour, for instance a darker pink shade for flesh parts of the body. From there more or less transparent layers are applied, which highlight the folds of a dress or the modelling of a body. White is used only for the final details. As a last step the black outer lines and details such as eyes and mouth are added.”

Visual example(s)

Fig. 15. Green room in the villa reconstruction. 

Replica of Serenos’ house, geometric patterns in the domed room.

Polis and Poseidon already as red sketch, the other gods still drawn in pencil only. 

The finishing touch to the completed copy and reconstruction of the figurative scenes on the east wall. Photograph by Christopher Kleihege. 

The different layers and stages of the graceful figure in the south west corner. 

The western part of the north wall in 2004. Perseus, the seamonster, Andromeda and the additional scenes. 

What we like

  • The reconstruction technique and the tools used – following an extensive research made on the fourth century remains - were based on the methods applied by the original artists. 

  • Although the colors appear much more vivid in comparison with their ancient counterpart (due to the use of acrylics), the reconstructed imagery provides a striking stylistic resemblance to the original.

  • Wherever it was possible each scene was restored to its original appearance, eliminating gaps, cracks, shifted wall segments were moved back to their original position etc. The result provides a glimpse into the wall scenes as they might have appeared in ancient times. 

  • Although modern devices, such as a projector and an iPad provided tremendous help when setting up the pencil background used as the base for reconstruction, the painting process was carried out freehand, layer by layer, following the ancient artist’s footsteps.

Additional reading

For the original context of the above material, see:

Dorothea Schulz - Martin Hense:Reconstructing the Villa of Serenus

Dorothea Schulz: The Reconstruction of the Villa of Serenos Season 2014 – The Art of Copying 

Dorothea Schulz: The reconstruction of the Villa of Serenus, 2013 season 

and

New York University Excavations at Amheida 2012 Preliminary Report 

New York University Excavations at Amheida 2010 Preliminary Report 

To read more about New York University’s Amheida excavations, visit their website,

or their Facebook page.

 

WHAT TO READ NEXT

Reading

Late antique Hagr Edfu - Area 2b, Tomb D

In 2007, a British Museum expedition began investigating the late antique activity at Hagr Edfu, with a focus on surveying, conserving, and documenting the rock-cut tombs of Areas 1 and 2, including Tomb D of Area 2b. Project description

0 comment(s)

leave a comment

Your email address will not be published.

* Required filelds